Zero G studio and office renovation

Area: 270 m² | Duration: 6 Weeks

The Brief

The brief was to provide a new office space for Zero-G which would accommodate approximately 16 staff in an open plan studio with one private office, meeting room, reception, kitchen and ancillary services. The new studio space was to facilitate a move towards a team-based working model with an emphasis on flexibility and hot desking. The new office was also to reflect the company’s new international outlook and provide improved facilities for clients. The area in question is the entire first floor of No.133-136 Capel Street. The building was constructed around 1867 by Patrick Boland as part of Boland’s Bakery and is a protected structure.

Concept

The studio is at the centre of the design with the other spaces ancillary to it. It required a greater level of lighting than the other spaces and this was used to emphasise the importance of the space. Modern diffused lighting was used in the studio while more focused lighting in the form of pendants, table lamps and wall lights was used in the other rooms, giving them a more relaxed, domestic and focused feel. This was further emphasised with a colour palette of dark, serious shades for the ancillary rooms and white for the studio. All surfaces within each of the rooms were painted the one colour – walls, ceilings, doors and window frames – showing the building’s history.

The Execution

The works were carried out to a tight programme and budget with the added complexity of working in a busy city centre environment.